Imprimare Email
Pagina Start Stiri
Întâlniri ale conducerii primăriei - Ministrul Culturii, Daniel Barbu în vizită de lucru la Râmnicu Sărat
 
   Marţi 11 iunie 2013 am primit la Râmnicu Sărat vizita Ministrului Culturii, domnul Daniel Barbu. Acesta a fost însoţit de Andrei Muraru - Preşedinte executiv al institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc si de Alexandru Muraru – Director general al Institutului Naţional al Patrimoniului. Evenimentul a inclus primirea la Primăria Râmnicu Sărat, vizita la fostul penitenciar Râmnicu Sărat - viitorul Memorial al Victimelor Comunismului, vizita la Complexul Brâncovenesc Râmnicu Sărat, vizita la Colegiul Naţional "Alexandru Vlahuţă" Râmnicu Sărat urmate la Buzău de sosirea la Prefectura judeţului şi conferinţa de presă.

   Prin hotărârea de Guvern nr. 549/2007, fosta închisoare a fost trecută din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (devenit ulterior IICCMER) cu scopul organizării unui Memorial al Victimelor Comunismului. Eforturile Institutului s-au concentrat în ultimii ani in direcţia unei campanii de promovare şi strângere de fonduri pentru organizarea Memorialului, avand drept apanaj o universitate de vară, o expoziţie, un concurs de idei şi un website. În anul 2012 monumentul a fost inclus în Planul National de Restaurare, program derulat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional prin Institutul Naţional al Patrimoniului. În aceeasi idee IICCMER urmăreste încheierea unor parteneriate cu instituţii europene de profil care au dezvoltat deja astfel de proiecte. IICCMER îşi propune ca proiectul amenajării închisorii de la Râmnicu Sărat să devină o prioritate din punct de vedere administrativ şi financiar. Se doreşte aducerea la cunoştinţa publicului un subiect mai puţin cunoscut al istoriei noastre recente şi anume regimul de exterminare practicat de autorităţile comuniste împotriva "duşmanilor poporului" în penitenciarul de la Râmnicu Sărat în perioada 1945-1963.     

   Proiectul urmăreşte să readucă în conştiinţa publică şi să comemoreze victimele represiunii comuniste. Închisoarea de la Râmnicu Sărat este argumentul şi, în acelaşi timp, simbolul importanţei şi necesităţii memoriei în constucţia unei naraţiuni asupra trecutului. Dintre deţinuti putem enumera: Alexandru Todea, Ioan Barbus, Corneliu Coposu, Ilie Lazar, Ion Mihalache, Radu Niculescu Buzeşti, Victor Anca, Waltner Iosif.

 

O suită de imagini din timpul vizitei aveţi aici:

 

PROGRAMUL VIZITEI MINISTRULUI CULTURII, DOMNUL DANIEL BARBU, LA RÂMNICU SĂRAT

Marți, 11 iunie 2013

10.30 – Plecare din București spre Râmnicu Sărat

(Însoțesc: Andrei Muraru, Președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc; Alexandru Muraru, Director general al Institututului Național al Patrimoniului; 3 autoturisme: MCC, IICCMER, INP)

12.00 – Primire la Primăria Râmincu Sărat

12.10 – Vizită la fostul penitenciar Râmnicu Sărat, viitorul Memorial al Victimelor Comunismului

12.40 – Vizită la Palatul Brâncovenesc Râmnicu Sărat

13.00 – Vizită la Colegiul Național "Al.Vlahuță" Râmnicu Sărat

13.30 – Masa de prânz (restaurantul Eden, Râmnicu Sărat)

14.30 – Plecare spre Buzău

15.00 – Sosire la Prefectura județului Buzău; conferință de presă

16.00 – Plecare spre București

 

 

Ultima actualizare în Luni, 16 Septembrie 2013 13:13